Project - Beckmann N’Thépé

  • Space
    Rue Thann - Beckmann N’Thepe - sarl d’Architecture
  • Space
    Hall Defrasse - Beckmann N’Thepe - sarl d’Architecture
  • Space
    Hall accueil - Beckmann N’Thepe - sarl d’Architecture
  • Space
    Team Beckmann N’Thepe

According to the designers, restructuring involves a contemporary intervention, the addition of a “21st century” dimension that is in harmony with the earlier styles. The understanding of the different periods of construction has to be underlined. The spaces between the neo-renaissance buildings and the banking additions at the beginning of the 20th century are emptied in order to dissociate the first two designs. The whole must be a living, play-oriented and ever-evolving structure.

A honeycomb constructive system, both as a structural element and a decorative system, gives unity to the entire contemporary intervention. The partial excavation of the floors of the North West wing creates a large atrium with unstructured forms extending up to the roof.

From a museographic point of view, the monument itself determines the exhibition tour. The decision to base the museographic programme on the topographical layout of the building implies choices some of which are quite contradictory (in terms of functions, liaisons, sceneries, etc.). The museographic programme brings its own voice and redistributes the meaning of the building, following its own logic and constraints – including that of successively evoking the two states of the building: extravagant bourgeois residence and prestige banking programme that ended up being intimately mixed.

The circuit begins at the grand staircase that divides the private mansion into two: the visitor is first received as a guest of Baron Gaillard; he/she ascends the grand staircase and enters the reception areas: lobby and ballroom. Then, revealing the time transition of the Banque de France era thanks to the new show set up in the old public hall, the end of the visit takes place in the “private” rooms of the family, then of the bank. From guest, the visitor has become intimate and familiar with economic issues, seating at the decision-making table.

The scenographic system of the main exhibition tour is conceived to be used and enriched by the actions of visitors, via a pedagogical and interactive visiting tool – an “embedded interface” – that is given at the entrance to the Museum.

Team Beckmann-N’thépé & Associés

Beckmann-N’thépé & Associés
Architects DPLG + DESA

Iosis Bâtiment
BET TCE - (SSI) - OPC - Economics

Pronaos - Pierre Blondin
Historical Monuments Architect

Philippe Dangles
Scenography/Museography

Anamnesia
Multimedia Engineering

Iosis Concept
HQE Environmental Certification

Peutz & Associés
Sound & Acoustics

H5
Graphism

Prévention Consultants
Fire Security

Nikola Janlovic
Consultant

Luxigon
Perspectives


Published on 6 July 2011.